średnica z cięciwy

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
syzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 cze 2009, o 23:12
Płeć: Mężczyzna

średnica z cięciwy

Post autor: syzio »


oblicz średnicę przy pomocy danych podanych na rysunku.
ten odcinek wynoszący 2x5cm to jest cięciwa.
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

średnica z cięciwy

Post autor: czeslaw »

Dorysuj przeciwprostokątną, oblicz jej długość, potem pole trójkąta równoramiennego który się utworzył, następnie skorzystaj ze wzoru na pole trójkąta w zależności od promienia okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ P=\frac{abc}{4R}}\)
Średnica to podwojona długość promienia.

Mnie wyszło 14.5.
syzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 cze 2009, o 23:12
Płeć: Mężczyzna

średnica z cięciwy

Post autor: syzio »

ok, dzięki ;p 14,5 wynik :]
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

średnica z cięciwy

Post autor: Dasio11 »

Nie łatwiej dorysować resztę średnicy i ze wzoru na przecinające się cięciwy, \(\displaystyle{ 5 \cdot 5=2 \cdot (d-2)}\) ?
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

średnica z cięciwy

Post autor: czeslaw »

Nie, bo trzeba znać ten wzór
ODPOWIEDZ