W trapez rownoramienny wpisano okrag. oblicz pole trapezu jesli:
a) wysokosc jest rowna 2 cm a suma dlugosci ramion 10 cm
b) promien okregu jest rowny 6 cm a kat ostry trapezu jest rowny 30 stopni
Prosze o pomoc musze to miec na dzisiaj. Z gory thx
Pole trapezu rownoramiennego
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
Pole trapezu rownoramiennego
oznaczmy:
r - ramię
a - jedna podstawa
b - druga podstawa
h - wysokość
a)
\(\displaystyle{ h=2\\
2r=a+b=10\\
P= \frac{(a+b)h}{2}\\
P= \frac{10 \cdot 2}{2}\\
P=10}\)
b)
\(\displaystyle{ h=12\\
\sin 30= \frac{h}{r} \\
\frac{1}{2} = \frac{12}{r} \\
r=24\\
2r=a+b=48\\
P= \frac{(a+b)h}{2}\\
P= \frac{24 \cdot 12}{2}\\
P=144}\)
r - ramię
a - jedna podstawa
b - druga podstawa
h - wysokość
a)
\(\displaystyle{ h=2\\
2r=a+b=10\\
P= \frac{(a+b)h}{2}\\
P= \frac{10 \cdot 2}{2}\\
P=10}\)
b)
\(\displaystyle{ h=12\\
\sin 30= \frac{h}{r} \\
\frac{1}{2} = \frac{12}{r} \\
r=24\\
2r=a+b=48\\
P= \frac{(a+b)h}{2}\\
P= \frac{24 \cdot 12}{2}\\
P=144}\)