Oblicz promien okregu wpisanego w trojkat prostakatny równoramienny ktorego wysokosc opuszczona na przeciwprostokatna ma dlugosc 3
please help
promien okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
promien okregu
\(\displaystyle{ a=b}\)
\(\displaystyle{ h=3}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \cdot b}{c}}\)
\(\displaystyle{ 3= \frac{a^2}{c} \Rightarrow a^2=3c}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ 2a^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ 6c=c^2}\)
\(\displaystyle{ c^2-6c=0 \Rightarrow c=6}\)
\(\displaystyle{ a^2=18 \Rightarrow a=3 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}(a+b-c) = \frac{1}{2}(3 \sqrt{2}+3 \sqrt{2}-6) = 3 \sqrt{2}-3}\)
\(\displaystyle{ h=3}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \cdot b}{c}}\)
\(\displaystyle{ 3= \frac{a^2}{c} \Rightarrow a^2=3c}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ 2a^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ 6c=c^2}\)
\(\displaystyle{ c^2-6c=0 \Rightarrow c=6}\)
\(\displaystyle{ a^2=18 \Rightarrow a=3 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}(a+b-c) = \frac{1}{2}(3 \sqrt{2}+3 \sqrt{2}-6) = 3 \sqrt{2}-3}\)