Dane są 2 kwadraty. Skala ich obwodów wynosi 3. Suma pól tych kwadratów wynosi 100cm ^{2}. Podaj długość boku każdego z kwadratów. Mam nadzieje że zadanie jest zrozumiałe, bo pisałem z pamieci i mogłem czegoś zapomnieć...
PS.Wybaczcie nazwe tematu ale nie miałem innego pomysłu...
Stosunek obwodu kwadratów
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Stosunek obwodu kwadratów
Skala obwodu, czyli skala każdego z boków.
\(\displaystyle{ x^{2}+(3x)^{2}=100}\)
Obliczyć.
\(\displaystyle{ x^{2}+(3x)^{2}=100}\)
Obliczyć.
Stosunek obwodu kwadratów
\(\displaystyle{ 4a=3 \cdot 4a\\
a ^{2} + (3a) ^{2}=100\\
a ^{2} + 9) ^{2}= 100\\
10a ^{2}=100\\
a ^{2}=10 \\
a = - \sqrt{10} \ \hbox{nie spełnia warunków zadania} \\
a = \sqrt{10}\\
\hbox{pierwszy kwadrat} - \sqrt{10}\\
\hbox{drugi kwadrat} - 3 \sqrt{10}}\)
a ^{2} + (3a) ^{2}=100\\
a ^{2} + 9) ^{2}= 100\\
10a ^{2}=100\\
a ^{2}=10 \\
a = - \sqrt{10} \ \hbox{nie spełnia warunków zadania} \\
a = \sqrt{10}\\
\hbox{pierwszy kwadrat} - \sqrt{10}\\
\hbox{drugi kwadrat} - 3 \sqrt{10}}\)