Oblicz pole prostokąta o obwodzie... z przekatną...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Benio003
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 cze 2009, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Oblicz pole prostokąta o obwodzie... z przekatną...

Post autor: Benio003 »

Oblicz polę prostokata o obwodzie 22, którego przekątna ma długość pierwiastek z65

Pomóżcie z tym zadankiem...
Martinsgall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 328
Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 52 razy

Oblicz pole prostokąta o obwodzie... z przekatną...

Post autor: Martinsgall »

2a+2b=22
a+b=11
b=11-a

i z tw pitagorasa
\(\displaystyle{ a ^{2}+ b^{2}= \sqrt{65} ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}+ (11-a)^{2}= \sqrt{65} ^{2}}\)
ODPOWIEDZ