zad1. Kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego o obwodzie 2p ma miarę Alfa. Oblicz pole tego trójkąta
zad2. Oblicz pole figury ograniczonej dwusiecznymi kątów równolegloboku o bokach długości a i b (a>b), jezeli miara kąta pomiędzy tymi bokami wynosi 60stopni.
prosze o rozwiązanie tych zadan w miare mozliwosci, bo dla mnie stanowią problem za co z góry dziekuje:)
Trójkąt równoramienny oraz równoleglobok
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Trójkąt równoramienny oraz równoleglobok
1.
\(\displaystyle{ 2a; b}\) - podstawa; ramię
Zachodzi : \(\displaystyle{ 2a+2b=2p}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{a}{b}=cos\alpha}\) (wyznaczyć (a) i (b) oraz \(\displaystyle{ sin\alpha}\).
Pole : \(\displaystyle{ P=0,5\cdot 2a\cdot b\cdot sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ 2a; b}\) - podstawa; ramię
Zachodzi : \(\displaystyle{ 2a+2b=2p}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{a}{b}=cos\alpha}\) (wyznaczyć (a) i (b) oraz \(\displaystyle{ sin\alpha}\).
Pole : \(\displaystyle{ P=0,5\cdot 2a\cdot b\cdot sin\alpha}\)