Witam pięknie, mam taki mały problem z tym zadaniem:
Liczba przekątnych wielokąta wypukłego , w którym jest n boków i n jest większe bądź równe 3, wyraża się wzorem P(n)= {n(n-3) 2}
A) Oblicz ile noków ma wielokąt wypukły, w którym jest 19 przekątnych więcej niż w wielokącie wypukłym mającym o 2 boki mniej.
B) Oblicz ile noków ma wielokąt wypukły, w którym liczba przekątnych jest dwa razy większa niż liczba boków.
C) Sprawdź czy prawdziwe jest stwierdzenie: "każdy wielokąt wypukły o nieparzystej liczbie boków, ma nieparzysta liczbę przekątnych".
Powiem szczerze, nie mam zielonego pojęcia jak zrobić to zadanie. Prosiłbym o pomoc .
Wielokąt wypukły
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
Wielokąt wypukły
a) Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}= \frac{(n-2)(n-5)}{2} +19}\)
b) Podobnie jak a). Spróbuj samodzielnie.
c) Skoro ma być nieparzysta liczba boków, to \(\displaystyle{ n=2k+1}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
Tak więc liczba przekątnych wynosi: \(\displaystyle{ \frac{(2k+1)(2k-2)}{2}=(2k+1)(k-1)}\) i dochodzę do wniosku, że to wcale nie musi być liczba nieparzysta...
Dla \(\displaystyle{ n=7}\) liczba przekątnych jest równa \(\displaystyle{ \frac{7 \cdot 4}{2}=14}\). trudno jest udowodnić coś, co nie jest prawdą...
b) Podobnie jak a). Spróbuj samodzielnie.
c) Skoro ma być nieparzysta liczba boków, to \(\displaystyle{ n=2k+1}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
Tak więc liczba przekątnych wynosi: \(\displaystyle{ \frac{(2k+1)(2k-2)}{2}=(2k+1)(k-1)}\) i dochodzę do wniosku, że to wcale nie musi być liczba nieparzysta...
Dla \(\displaystyle{ n=7}\) liczba przekątnych jest równa \(\displaystyle{ \frac{7 \cdot 4}{2}=14}\). trudno jest udowodnić coś, co nie jest prawdą...
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
Wielokąt wypukły
Liczba przekątnych \(\displaystyle{ n}\)-kąta to \(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}}\)
Tak więc liczb aprzekątnych \(\displaystyle{ n-2}\)-kąta to \(\displaystyle{ \frac{(n-2)(n-2-3)}{2}}\)
Masz podane, że \(\displaystyle{ n}\)-kąt ma o 19 boków więcej niż \(\displaystyle{ n-2}\)-kąt.
Tak więc liczb aprzekątnych \(\displaystyle{ n-2}\)-kąta to \(\displaystyle{ \frac{(n-2)(n-2-3)}{2}}\)
Masz podane, że \(\displaystyle{ n}\)-kąt ma o 19 boków więcej niż \(\displaystyle{ n-2}\)-kąt.