wycinek koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kllekottka22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 5 lis 2008, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

wycinek koła

Post autor: kllekottka22 »

W wycinek koła o promieniu 6cm wpisano okrąg o promieniu 2cm. Oblicz pole wycinka koła.
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

wycinek koła

Post autor: Psycho »

Obliczymy sinus połowy kąta wycinka koła ( \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \alpha}\) ) . Poprowadź promień wycinka przechodzący przez środek wpisanego koła oraz promień wpisanego koła do jednego z punktów styczności. Powstał trójkąt prostokątny i \(\displaystyle{ sin \frac{1}{2} \alpha = \frac{r}{R-r} = \frac{1}{2} \Leftrightarrow \frac{1}{2} \alpha = 30^{\circ} \Rightarrow \alpha= 60^{\circ}}\)
Teraz obliczenie pola to już nie problem
kllekottka22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 5 lis 2008, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

wycinek koła

Post autor: kllekottka22 »

teraz już nie dzięki
ODPOWIEDZ