2 zad. o trójkącie z talesem i równoległobokiem.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
leeemonka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 8 sty 2007, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 8 razy

2 zad. o trójkącie z talesem i równoległobokiem.

Post autor: leeemonka2 »

Witam.
Jutro mam spr. i zalezy mi aby, ktoś naprowadził mnie jak zrobić te dwa zadania. To pierwsze wychodzi mi w połowie ;/

1. Na boku AC trójkąta ABC obrano punkt M tak, że |AM|:|MC|=5:7. Przez punkt M poprowadzono prostą równoległą do boku AB trójkąta, która przecięła bok BC w punkcie N. Wiedząc, że |AC|=24cm i |AB|=20cm, oblicz |MN| oraz |CN|:|CB|.

Tu obliczam tylko MN=11,6

2. W równoległoboku ABCD dwusieczna DE kąta rozwartego ADC i prosta BC wyznaczają dwa kąty przyległe, których miary pozostają w stosunku 2:3. Oblicz miary kątów równoległoboku ABCD.

I za to nie wiem jak się w ogóle zabrać ;/

Z góry dzięki za pomoc.
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

2 zad. o trójkącie z talesem i równoległobokiem.

Post autor: Darnok »

w pierwszym podobienstwo trojkatów \(\displaystyle{ \frac{|CN|}{|CB|}= \frac{|MN|}{|AB|}}\)
sory dopiero doczytałem ze juz po sprawdzianie:)
ODPOWIEDZ