czworokąt wpisany w okrąg
czworokąt wpisany w okrąg
Punkty A,B,C i D są kolejnymi wierzchołkami czworokąta wpisanego w okrąg, przy czym AB jest średnicą tego okręgu. Oblicz różnicę kątów ADC i CAB.
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
czworokąt wpisany w okrąg
Jaką miarę ma \(\displaystyle{ \sphericalangle ADB}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\) ?
Jeszcze trzeba zauważyć, że \(\displaystyle{ \sphericalangle CAB = \sphericalangle CDB}\) i koniec zadania
Jeszcze trzeba zauważyć, że \(\displaystyle{ \sphericalangle CAB = \sphericalangle CDB}\) i koniec zadania
czworokąt wpisany w okrąg
to jest całe zadanie-- 4 cze 2009, o 20:18 --nie było już tam żadnych innych danych
czworokąt wpisany w okrąg
ja nie mam zielonego pojęcia jak to mam zrobić -- 4 cze 2009, o 20:47 --pomożecie??
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
czworokąt wpisany w okrąg
Wykonaj rysunek.
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADB}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\) to kąty oparte na półokręgu, więc mają \(\displaystyle{ 90 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle CAB = \sphericalangle CDB}\) Kąty są równe, ponieważ są oparte na tym samym łuku. Jeżeli wykonasz rysunek dalej będziesz wiedziała co zrobić.
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADB}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\) to kąty oparte na półokręgu, więc mają \(\displaystyle{ 90 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle CAB = \sphericalangle CDB}\) Kąty są równe, ponieważ są oparte na tym samym łuku. Jeżeli wykonasz rysunek dalej będziesz wiedziała co zrobić.
czworokąt wpisany w okrąg
mimo, że wykonałam rysunek to dalej nie wiem jak zrobić, nigdy nie lubiłam kątów ;(-- 4 cze 2009, o 21:30 --mam pustkę w głowie, pomożesz???
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
czworokąt wpisany w okrąg
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADC - \sphericalangle CAB = \sphericalangle ADC - \sphericalangle CDB = \sphericalangle ADB = 90 ^{o}}\)