Romb jest opisany na okręgu, przekątne rombu wynoszą 10cm i 12cm. Oblicz promień okręgu.
Z góry dziękuję za pomoc
Romb opisany na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 12:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Romb opisany na okręgu
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1} \cdot d_{2} = \frac{1}{2} \cdot 10 \cdot 12 = 60}\)
\(\displaystyle{ P=2a \cdot r}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{( \frac{1}{2}d_{1})^2 + ( \frac{1}{2}d_{2})^2 } = \sqrt{25+36}= \sqrt{61}}\)
\(\displaystyle{ 60 = 2 \sqrt{61} \cdot r}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{60}{2 \sqrt{61} } = \frac{30 \sqrt{61} }{61}}\)
\(\displaystyle{ P=2a \cdot r}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{( \frac{1}{2}d_{1})^2 + ( \frac{1}{2}d_{2})^2 } = \sqrt{25+36}= \sqrt{61}}\)
\(\displaystyle{ 60 = 2 \sqrt{61} \cdot r}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{60}{2 \sqrt{61} } = \frac{30 \sqrt{61} }{61}}\)