ZADANIE 1
Punkty A,B,C i D są kolejnymi wierzchołkami czworokąta wpisanego w okrąg, przy czym AB jest średnicą tego okręgu. Oblicz różnicę kątów ADC i CAB.
ZADANIE 2
Przekątne rombu mają długość 6cm i 8cm.W romb ten wpisano kwadrat tak, że jego boki są parami równoległe do przekątnych rombu. Oblicz pole tego kwadratu.
ZADANIE 3
Na okręgu o promieniu 5 opisano trapez równoramienny o ramieniu 12. Oblicz pole trapezu.
figury wpisane i opisane
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
figury wpisane i opisane
3. Warunek opisywalności czworokąta na okręgu i wzór na pole wielokąta opisanego na okręgu \(\displaystyle{ P=p\cdot r}\) (znajdziesz go np. w tablicach).
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
figury wpisane i opisane
Robiłem sobie zadanie 3, ale coś mi nie wychodzi, może ktoś sprawdzi:
Szkic:
\(\displaystyle{ Dane: \\ r=5 \\ c=12}\)
Skoro mamy r, możemy wyliczyć wysokość tego trapezu:
\(\displaystyle{ h=2r \Rightarrow 10(j.d)}\)
Jak już mamy h, możemy wyliczyć długość odcinka \(\displaystyle{ |AD'|}\) z Tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a^{2}+10^{2}=12^{2} \\ a=2 \sqrt{11}}\)
Dobrze?
Dalej...:
skoro dało się w niego wpisać okrąg oznacza to:
\(\displaystyle{ a+b=c_{1}+c_{2}}\).. Proszę o powiedzenie co do moich początkowych wyliczeń.
Szkic:
\(\displaystyle{ Dane: \\ r=5 \\ c=12}\)
Skoro mamy r, możemy wyliczyć wysokość tego trapezu:
\(\displaystyle{ h=2r \Rightarrow 10(j.d)}\)
Jak już mamy h, możemy wyliczyć długość odcinka \(\displaystyle{ |AD'|}\) z Tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a^{2}+10^{2}=12^{2} \\ a=2 \sqrt{11}}\)
Dobrze?
Dalej...:
skoro dało się w niego wpisać okrąg oznacza to:
\(\displaystyle{ a+b=c_{1}+c_{2}}\).. Proszę o powiedzenie co do moich początkowych wyliczeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
figury wpisane i opisane
Komplikujesz sobie sprawę.damianplflow pisze: ...........
\(\displaystyle{ a+b=c_{1}+c_{2}}\).. Proszę o powiedzenie co do moich początkowych wyliczeń.
Zgodnie z moim wcześniejszym (książkowe oznaczenia) :
\(\displaystyle{ a+b=2c=24}\) zatem \(\displaystyle{ O_b=24+24}\) oraz \(\displaystyle{ P=0,5\cdot 48\cdot 5}\) (koniec)
Ps. Mozna od razu zauważyć, że \(\displaystyle{ p=24}\) i do podanego wzoru \(\displaystyle{ P=24\cdot 5}\)