Proszę o rozwiązanie tego zadania.
Suma pól figur podobnych wynosi 200cm2. Oblicz pole każdej z tych figur, jeżeli skala podobieństwa równa jest 2.
Z góry dziękuje
Podobieństwo pól figur
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 cze 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
Podobieństwo pól figur
Jeżeli dwie figury sa podobne w skali \(\displaystyle{ k}\), to stosunek ich odpowiedznich boków wynosi \(\displaystyle{ k}\), a stosunek ich pól wynosi \(\displaystyle{ k^{2}}\).
Tak więc stosunek pól tyhc figur wynosi 4.
Czyli mamy:
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}} =4}\) i \(\displaystyle{ P_{1}+P_{2}=200}\)
co już można łatwo rozwiązać.
Pozdrawiam.
Tak więc stosunek pól tyhc figur wynosi 4.
Czyli mamy:
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}} =4}\) i \(\displaystyle{ P_{1}+P_{2}=200}\)
co już można łatwo rozwiązać.
Pozdrawiam.