Oblicz miarę kąta wewnętrznego ośmiokąta...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Benio003
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 cze 2009, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Oblicz miarę kąta wewnętrznego ośmiokąta...

Post autor: Benio003 »

Oblicz miarę kąta wewnętrznego ośmiokąta foremnego.Ile przekątnych ma ośmiokąt?

Proszę o pomoc...
Awatar użytkownika
lionek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 35 razy

Oblicz miarę kąta wewnętrznego ośmiokąta...

Post autor: lionek »

Jest prostszy wzór:
\(\displaystyle{ \alpha = 180- \frac{360}{n}}\)

n- ilość boków
Benio003
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 cze 2009, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Oblicz miarę kąta wewnętrznego ośmiokąta...

Post autor: Benio003 »

Sorki, a możesz rozwiązać całe to zadanko?? Wtedy może mi się to rozjaśni...
kulek84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 maja 2009, o 16:13
Płeć: Kobieta
Pomógł: 2 razy

Oblicz miarę kąta wewnętrznego ośmiokąta...

Post autor: kulek84 »

chodzi o to ze jak mamy trojkat to suma katow wewnetrznych wynosi 180, przy czworokacie 360 i tak wzrasta za kazdym razem o 180. ogolny wzor na sume katow wewnetrznych to:
180*(n-2) wiec przy osmiokacie suma katow wewnetrznych wynosi 180*(8-2)=1080. wiadomo ze mamy 8 katow takich samych (bo osmiokat foremny) wiec kat wewnetrzny wynosi 1080/8=135
ODPOWIEDZ