pole rombu, pole koła
pole rombu, pole koła
Pole rombu jest cztery razy większe od pola koła weń wpisanego. Oblicz sinus kąta ostrego tego rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
pole rombu, pole koła
a-bok rombu
r-promień koła
h=2r-wysokość rombu
Wyznaczam \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ P_{r}=ah=2ar\\
P_{k}=\pi r^2\\
2ar=4\pi r^2\\
a=2\pi r}\)
Obliczam \(\displaystyle{ sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{h}{a}\\
sin\alpha=\frac{2r}{2\pi r}\\
sin\alpha= \frac{1}{\pi}}\)
r-promień koła
h=2r-wysokość rombu
Wyznaczam \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ P_{r}=ah=2ar\\
P_{k}=\pi r^2\\
2ar=4\pi r^2\\
a=2\pi r}\)
Obliczam \(\displaystyle{ sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{h}{a}\\
sin\alpha=\frac{2r}{2\pi r}\\
sin\alpha= \frac{1}{\pi}}\)