Planimetria- trójkąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
RafalG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

Planimetria- trójkąty

Post autor: RafalG »

Witam

Mam problem z kilkoma zadankami mam nadzieję że ktoś mi pomoże i na kieruje jak się do tego zabrać. Bo rozwiązuje przykładowe zadanka i potrzebuje kogoś kto by wyjaśnił mi te których nie rozumiem.
A o to one:

1. Boki trójkąta są równe 8cm, 10cm, 11cm . Oblicz długości boków trójkąta podobnego, którego najdłuższy bok ma 33cm.

2. W dwóch trójkątach równoramiennych kąty między ramionami są równe. Podstawa i ramię jednego trójkąta mają odpowiednio 4dm i 7dm , podstawa drugiego trójkąta jest równa 5dm. Oblicz pole drugiego trójkąta.

i te pytam tak bo uczę się na prace klasową rozwiązując zadania które mogą się tam znaleźć

3. Oblicz bok kwadratu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku 12 cm.


Dzięki za pomoc-- 3 czerwca 2009, 21:40 --ref
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

Planimetria- trójkąty

Post autor: Darnok »

1) w naszym trojkacie najdłuższy bok ma 11 a w podobnym 33 zatem skala wynosi 3, orazcza to ze dł. wyszystkich odcinków sa 3 razy wieksze zatem ob=24+30+33=87cm

2) tu skala wynosi 5/4=1,25 zatem ramie 2trojkata 7*1,25=8,75
co do pola to z pitagorasa wysokość i koniec

3) https://matematyka.pl/7349.htm
ODPOWIEDZ