Zadanie:Oblicz obwód i pole prostokąta, którego przekątna ma długość 20 cm, a kąt zawarty między tą przekątną a jednym z jego boków ma miarę 60.
Rysunek opisowy ^^: Narysowałem prostokąt zaznaczyłem przekątną 20 cm zaznaczyłem kont 60 potem 30 i 90 z trójkąta DAB.Podpisałem ABCD -a b c d
Dane:d1-20cm
kąt alfa-60 stopni
Szukane:
ob=?
Pp=?
Rozwiązanie:
z trójkąta DAB. Na przeciw konta 30 stopni lezy kont ktory jest polowa przeciwprostokatnej.
|AB|= Jedna - Druga D nie umiem zrobic tego pod kreska:P
|AB|=20*jedna druga
|AB|=10cm
2)naprzeciw konta 60 stopni lezy kont ktory wynosi a pierwiastkow 3 przez 2 = 10 pierwiastkow z 3 przez 2 = 5 pierwiastkow z 3
Ob=2*a+2*b
2*10+2*5 pier... 3
ob=20 + 10 pierwiastkow z 3
PP=10*5 pierwiastkow z 3
PP=50 cm2
Czy dobrze to zrobilem xD:D??
Obwód i pole prostokąta
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Obwód i pole prostokąta
Moim zdaniem źle.
a, b - odpoweidnio krótszy i dłuższy bok
\(\displaystyle{ \frac{b}{20}= sin 60 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{20}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ b= 10\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{20}=cos 60 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{20}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ a=10}\)
\(\displaystyle{ P=10*10 \sqrt{3}=100 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ obw=2(10+10 \sqrt{3})}\)
a, b - odpoweidnio krótszy i dłuższy bok
\(\displaystyle{ \frac{b}{20}= sin 60 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{20}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ b= 10\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{20}=cos 60 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{20}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ a=10}\)
\(\displaystyle{ P=10*10 \sqrt{3}=100 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ obw=2(10+10 \sqrt{3})}\)
Obwód i pole prostokąta
no dzieki:P jestem bardzo słaby z matmy co pewnie widać odrazu jak ogladałaś/eś to zadanie napisane przeze mnie:D