Hej. Proszę o pomoc w zadaniu.
Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A(-2,5) , B(-2,-7) , C(4,5).
Oblicz obwód trójkąta DEF jeśli jest on podobny do trójkąta ABC w skali 3:4.
Nie wiem jak to obliczyć, z pitagorasa coś ? chyba nie..
Trójkąty podobne
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Trójkąty podobne
\(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{(-2+2)^2+(-7-5)^2} = \sqrt{144} =12}\)
\(\displaystyle{ |BC| = \sqrt{(4+2)^2+(5+7)^2}= \sqrt{180}=6 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ |AC| = \sqrt{(4+2)^2+(5-5)^2} = \sqrt{36} = 6}\)
\(\displaystyle{ O_{1} = AB + BC + AC = 12+6 \sqrt{5}+6 = 18+6 \sqrt{5} = 3(6+2 \sqrt{5})}\)
\(\displaystyle{ \frac{O_{1}}{O_{2}} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3(6+2 \sqrt{5})}{O_{2}} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ O_{2} = 4(6+2 \sqrt{5})}\)
\(\displaystyle{ |BC| = \sqrt{(4+2)^2+(5+7)^2}= \sqrt{180}=6 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ |AC| = \sqrt{(4+2)^2+(5-5)^2} = \sqrt{36} = 6}\)
\(\displaystyle{ O_{1} = AB + BC + AC = 12+6 \sqrt{5}+6 = 18+6 \sqrt{5} = 3(6+2 \sqrt{5})}\)
\(\displaystyle{ \frac{O_{1}}{O_{2}} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3(6+2 \sqrt{5})}{O_{2}} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ O_{2} = 4(6+2 \sqrt{5})}\)