Uzasadnij, że punkty leża na jednej prostej.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Rafa?88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 19 lut 2009, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Uzasadnij, że punkty leża na jednej prostej.

Post autor: Rafa?88 »

Długości odcinków AB, AC, BC, BD i CD spełniają warunki:

\(\displaystyle{ |AB| = |AC| + |BC|}\) oraz \(\displaystyle{ |BC| + |BD| = |CD|}\)

Uzasadnij, że punkty A, B, C, D, leżą na jednej prostej.

Mam problem z odpowiednim zapisem matematycznym.
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

Uzasadnij, że punkty leża na jednej prostej.

Post autor: Psycho »

Z \(\displaystyle{ |AB| = |AC| + |BC|}\) otrzymujesz, że punkty A,B,C są współliniowe. Z \(\displaystyle{ |CD| = |BD| + |BC|}\) otrzymujesz, że punkty B,C,D są współliniowe. Ponieważ A leży na prostej BC i D leży na prostej BC to punkty A,B,C,D są współliniowe.
ODPOWIEDZ