zad 1
Dany jest trapez równoramienny o podstawach 20 cm i 10 cm kąt ostry trapezu ma miarę 30 stopni i trzeba obliczyć pole i obwód trapezu
zad 2
w równoległoboku długości boków są do siebie w stosunku 2:5 obwód równoległoboku wynosi 42 cm a kąt ostry ma miarę 60 stopni oblicz pole równoległoboku i długości drugiej wysokości
zad 3
w trapezie ABCD długości podstawy CD jest równa 36 a długości ramion trapezu AD i BC są odpowiednio równe 50 i 30 kąty ADB i DCB mają mają równe miary oblicz obwód tego trapezu
Trapez, równoległobok
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 2 cze 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
Trapez, równoległobok
Ostatnio zmieniony 2 cze 2009, o 14:07 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat, dział
Powód: Temat, dział
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Trapez, równoległobok
zad1
rozw. w linku:
... 81d15.html
masz długości wszystkich boków więc obwód i pole obliczysz bez problemu.
zad2
pierwszy bok = 2a
drugi bok = 5a
obwód = 2a + 5a + 2a + 5a = 14a
obwód = 42cm
14a = 42cm
a = 3cm
czyli równoległobok ma boki o długościach: 2*3 i 5*3
czyli 6cm i 15cm.
A wysokośc liczysz tak jak na schemacie w linku do zad1, czyli z sinusa lub kosinusa
Narysuj sobie rysunek i wszystko wtedy widzisz.
na zad3 coś nie mam pomysłu, pewnie trzeba wyjść z podobieństwa trójkątów, ale nie wiem dokładnie, jak.
rozw. w linku:
... 81d15.html
masz długości wszystkich boków więc obwód i pole obliczysz bez problemu.
zad2
pierwszy bok = 2a
drugi bok = 5a
obwód = 2a + 5a + 2a + 5a = 14a
obwód = 42cm
14a = 42cm
a = 3cm
czyli równoległobok ma boki o długościach: 2*3 i 5*3
czyli 6cm i 15cm.
A wysokośc liczysz tak jak na schemacie w linku do zad1, czyli z sinusa lub kosinusa
Narysuj sobie rysunek i wszystko wtedy widzisz.
na zad3 coś nie mam pomysłu, pewnie trzeba wyjść z podobieństwa trójkątów, ale nie wiem dokładnie, jak.