trójkąt dwa boki podane i jeden kąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pawellll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 cze 2009, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

trójkąt dwa boki podane i jeden kąt

Post autor: pawellll »

Witam, mam do rozwiązania na jutro pewne zadanie, bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi:
W trójkącie ABC dane są b=16, c=25, kąt Alfa=60 stopni. Trzeba obliczyć kat Beta oraz długość a. Bardzo proszę o szybką pomoc i z góry dziękuje.
teclado
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 27 maja 2009, o 19:32
Płeć: Kobieta
Pomógł: 19 razy

trójkąt dwa boki podane i jeden kąt

Post autor: teclado »

to jest treść zadania czy tylko opisałeś pobieżnie?
pawellll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 cze 2009, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

trójkąt dwa boki podane i jeden kąt

Post autor: pawellll »

taka jest treść zadania.... : <
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

trójkąt dwa boki podane i jeden kąt

Post autor: mcbob »

Jeśli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest pomiędzy tymi danymi bokami to trzeci bok z tw. cosinusów.
A potem beta z tw. sinusów.
pawellll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 cze 2009, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

trójkąt dwa boki podane i jeden kąt

Post autor: pawellll »

No właśnie zastosowałem twierdzenie cosinusow i wyszło mi a = 21,932... jest to poprawie rozwiązanie??



/edit: dobra jakoś to ogarnąłem chociaż wyniki beznadziejne, są jeszcze 2 podpunkty do zadania:
- obliczyć długość promienia koła opisanego na tym trójkącie
- obliczyć długość promienia koła wpisanego w ten trójkąt
Ostatnio zmieniony 1 cze 2009, o 20:22 przez pawellll, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

trójkąt dwa boki podane i jeden kąt

Post autor: mcbob »

pawellll pisze:No właśnie zastosowałem twierdzenie cosinusow i wyszło mi a = 21,932... jest to poprawie rozwiązanie??
Po prostu \(\displaystyle{ \sqrt{481}}\)
Matematyka jest dokładna.

Te pozostałe podpunkty to ze wzorów na pola szybko polecą.

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}bcsin \alpha = \frac{abc}{4R}= \frac{1}{2}r(a+b+c)}\)
pawellll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 cze 2009, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

trójkąt dwa boki podane i jeden kąt

Post autor: pawellll »

Dobra, dzięki wielkie za pomoc. Udało się. : >
ODPOWIEDZ