Oblicz dlugości przekątnych równoległoboku o bkach długości \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ a}\) oraz kącie ostrym \(\displaystyle{ 30 ^{o}}\)
Prosze zarowno o rozwiazanie jak i wyjasnienie
Oblicz dlugości przekątnych równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 2 razy
Oblicz dlugości przekątnych równoległoboku
Jedną przekątną możesz policzyc z twierdzenia cosinusów:
\(\displaystyle{ (d _{1}) ^{2} = a ^{2} + (a \sqrt{2}) ^{2} - 2a * a \sqrt{3} cos \alpha}\) i \(\displaystyle{ \alpha = 30}\)
następnie obliczasz kąt rozwarty w tym równoległoboku:
\(\displaystyle{ (360 - 2*30) /2 = 150}\)
i podobnie robisz dla drugiej przekątnej. Jakbyś sobie nie poradził to pomogę
-- 1 cze 2009, o 15:58 --
zrobiłem to zadanie i narysowałem rysunek. poniżej masz link
\(\displaystyle{ (d _{1}) ^{2} = a ^{2} + (a \sqrt{2}) ^{2} - 2a * a \sqrt{3} cos \alpha}\) i \(\displaystyle{ \alpha = 30}\)
następnie obliczasz kąt rozwarty w tym równoległoboku:
\(\displaystyle{ (360 - 2*30) /2 = 150}\)
i podobnie robisz dla drugiej przekątnej. Jakbyś sobie nie poradził to pomogę
-- 1 cze 2009, o 15:58 --
zrobiłem to zadanie i narysowałem rysunek. poniżej masz link