Zależności miarowe w prostokącie
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Zależności miarowe w prostokącie
w prostokacie roznica odleglosci jego srodka od dwoch nierownych bokow jest rowna 3/2 . Oblicz dlugosci bokow jesli polowa obwodu rowna sie 30
Ostatnio zmieniony 1 cze 2009, o 11:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat
Powód: Temat
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Zależności miarowe w prostokącie
Mamy: a,b - długości boków prostokąta.
\(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) - odległość środka od jednego boku, \(\displaystyle{ \frac{b}{2}}\) - odleg\(\displaystyle{ }\)łość od drugiego.
\(\displaystyle{ \frac{a}{2}- \frac{b}{2}= \frac{3}{2}\\
\begin{cases}a-b=3\\ a+b=30\end{cases}}\)
(drugie równanie otrzymujemy z faktu, że obwód prostokąta to \(\displaystyle{ 2(a+b)}\), no a ten ostatni układ to już chyba jasne - a=16,5; b=13,5
\(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) - odległość środka od jednego boku, \(\displaystyle{ \frac{b}{2}}\) - odleg\(\displaystyle{ }\)łość od drugiego.
\(\displaystyle{ \frac{a}{2}- \frac{b}{2}= \frac{3}{2}\\
\begin{cases}a-b=3\\ a+b=30\end{cases}}\)
(drugie równanie otrzymujemy z faktu, że obwód prostokąta to \(\displaystyle{ 2(a+b)}\), no a ten ostatni układ to już chyba jasne - a=16,5; b=13,5
Ostatnio zmieniony 1 cze 2009, o 11:42 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.