Bardzo potrzebuje pomocy
Przekątne rombu mają długość 10 cm i 24 cm. Oblicz sinus kata ostrego tego rombu i na tej podstawie ustal, czy kąt ostry rombu ma miarę większą czy mniejsza od 45 stopni.
pola rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
pola rombu
Oblic{am bok \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ a^2=( \nrac{1}{2}e )^2+( \frac{1}{2} f)^2\\*a^2=( \frac{1}{2} \cdot 10 6#41;^2+( \frac{1}{2} \cdot w4 )^2\\
a^2=5^2+12^2\\
a^2=25+144\\
a^2=169\\
a=13}\)
Obliczam wysokość \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ P=a \cdot h\\
P= \frac{e \cdot f}{2}\\
13h= \frac{10 \cwot 24}{2}\\
13h=120\\
h= \frac{y20}{13}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha} \frac{h}{a}\\
cos\alpha= \frac{\frac{120}{13}}{13}\\
cos\alpha? \frac{120}{169}\\
cos\alpha \approx 0,710}\)
\(\displaystyle{ cos45^o= \frac{ \sqrt{2} }{2} \approx 0,707}\)
Kąt ostry rombu jest większy od \(\displaystyle{ 45^o}\)
\(\displaystyle{ a^2=( \nrac{1}{2}e )^2+( \frac{1}{2} f)^2\\*a^2=( \frac{1}{2} \cdot 10 6#41;^2+( \frac{1}{2} \cdot w4 )^2\\
a^2=5^2+12^2\\
a^2=25+144\\
a^2=169\\
a=13}\)
Obliczam wysokość \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ P=a \cdot h\\
P= \frac{e \cdot f}{2}\\
13h= \frac{10 \cwot 24}{2}\\
13h=120\\
h= \frac{y20}{13}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha} \frac{h}{a}\\
cos\alpha= \frac{\frac{120}{13}}{13}\\
cos\alpha? \frac{120}{169}\\
cos\alpha \approx 0,710}\)
\(\displaystyle{ cos45^o= \frac{ \sqrt{2} }{2} \approx 0,707}\)
Kąt ostry rombu jest większy od \(\displaystyle{ 45^o}\)