do okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
do okregu
Do danego okręgu przeprowadzono styczną tak, że konce A i B średnicy AB tego okręgu są odległe od stycznej o 25cm i 15cm. Oblicz długość średnicy AB
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
do okregu
Zrób rysunek, poprowadź promień w punkcie styczności i oznacz go literą C
a,b-podstawy trapezu
Powstanie tam trapez prostokątny o podstawach 25 i 15
OC=R
\(\displaystyle{ OC=\frac{a+b}{2}\\
R= \frac{25+15}{2}\\
R= \frac{40}{2} \\
2R=|AB|=40}\)
a,b-podstawy trapezu
Powstanie tam trapez prostokątny o podstawach 25 i 15
OC=R
\(\displaystyle{ OC=\frac{a+b}{2}\\
R= \frac{25+15}{2}\\
R= \frac{40}{2} \\
2R=|AB|=40}\)