podstawy trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
podstawy trapezu
podstawy trapezu maja dlugosc 12cm i 20cm a wysokosc 48cm oblicz odleglosc punktu przeciecia przekatnych od podstaw trapezu pomocy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
podstawy trapezu
\(\displaystyle{ h_{1}}\)-odległośc punktu przecięcia od górnej podstawy
\(\displaystyle{ h_{2}}\)-odległośc punktu przecięcia od dolnej podstawy
\(\displaystyle{ \begin{cases} h_{1}+h_{2} =48\\ \frac{h_{1}}{12} = \frac{h_{2}}{20} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h_{2}}\)-odległośc punktu przecięcia od dolnej podstawy
\(\displaystyle{ \begin{cases} h_{1}+h_{2} =48\\ \frac{h_{1}}{12} = \frac{h_{2}}{20} \end{cases}}\)