Znaleźć wierzchołek równoległoboka.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
qadlub14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 14 mar 2009, o 09:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Znaleźć wierzchołek równoległoboka.

Post autor: qadlub14 »

Punkty A=(-4,-5), B=(5,-1) i C=(2,7) są wierzchołkami równoległoboku ABCD. Znajdź wierzchołek D.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Znaleźć wierzchołek równoległoboka.

Post autor: loitzl9006 »

Każdy równoległobok ma 2 pary boków równoległych, a co za tym idzie, ma 2 pary boków równej długości.

w każdym równoległoboku AB jest równoległe do DC, czyli AB=DC

a z tego wynika, że odległości między A i B, a C i D są równe. Należy obliczyć wektor AB, a później skorzystać z równości wektora AB i wektora DC

wektor AB = [xB-xA ; yB-yA] = [5-(-4) ; -1-(-5)] = [9 ; 4]

a wektor DC = [9 ; 4] = [xC - xD ; yC - yD] = [2 - xD ; 7 - yD]

Z tego powstają dwa równania:

I. 2 - xD = 9
- xD = 7
xD = -7

II. 7 - yD = 4
- yD = -3
yD = 3

Czyli D(xD ; yD) = (-7; 3)
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

Znaleźć wierzchołek równoległoboka.

Post autor: Psycho »

Można tez tak (chyba nawet prościej) : obliczyć \(\displaystyle{ \vec{BC}}\) i wtedy \(\displaystyle{ D=A + \vec{BC}}\)
ODPOWIEDZ