Problem z wielokątem.
Problem z wielokątem.
Oblicz ile boków ma wielokąt, którego suma miar kątów wewnętrznych wynosi 900 stopni.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Problem z wielokątem.
suma miar katów wewnetrznych \(\displaystyle{ =(n-2) \cdot 180^o}\)
\(\displaystyle{ 900^o=(n-2) \cdot 180^o}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{900}{180}+2 =7}\)
jest to siedmiokat czyli ma 7 boków
\(\displaystyle{ 900^o=(n-2) \cdot 180^o}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{900}{180}+2 =7}\)
jest to siedmiokat czyli ma 7 boków