trapez opisany na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

trapez opisany na okręgu

Post autor: MatizMac »

Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległość środka okręgu od końców dłuższego ramienia wynoszą 2cm i 4cm. Oblicz pole trapezu.

Wiem, że mozna to zrobić inaczej, ale pytam, czy można zrobić to tak?
(rysunek (nie mogłem wstawić do posta))

\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2 +r^2 = 4 \\ y^2 + r^2 = 16 \\ (y-x)^2 + 4r^2 = (x+y)^2 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

trapez opisany na okręgu

Post autor: Dasio11 »

Wszystko to ładnie wygląda, jest OK.
ODPOWIEDZ