czworokąt wpisany w okrag

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
chitka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 15:07
Płeć: Kobieta

czworokąt wpisany w okrag

Post autor: chitka »

oblicz miary kątów czworokąta ABCD wpisanego w okrąg wiedząc, że:
\(\displaystyle{ | \angle C| = 4| \angle A|}\) i \(\displaystyle{ | \angle B| = 2| \angle D|}\)
Ostatnio zmieniony 29 maja 2009, o 20:11 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

czworokąt wpisany w okrag

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ |<A|+|<C|=180^o\\
|<B|+|<D|=180^o}\)
ODPOWIEDZ