obliczenie powierzchni hali

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
roxana.mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 18:18
Płeć: Kobieta

obliczenie powierzchni hali

Post autor: roxana.mat »

Powierzchnia wystawowa hali, w której odbywały się targi, ma kształt prostokąta, w którym jeden bok stanowi 3/4 drugiego, a przekątna jest równa 75 m. Oblicz jego pole.

prosiłabym o pomoc, mysle ze mozna by zastosowac przy przekątnej sin 45, Ale nie wiem czy jestem na dobrej drodze lub równanie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

obliczenie powierzchni hali

Post autor: anna_ »

x-I bok
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}x}\)-II bok
I twierdzenie Pitagorasa
roxana.mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 18:18
Płeć: Kobieta

obliczenie powierzchni hali

Post autor: roxana.mat »

tak , x= 60.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, o 18:14 przez roxana.mat, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

obliczenie powierzchni hali

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x^2+(\frac{3}{4}x)^2=75^2\\
x=60}\)
roxana.mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 18:18
Płeć: Kobieta

obliczenie powierzchni hali

Post autor: roxana.mat »

tak, zauważyłam pomyliłam się , dziękuje .
ODPOWIEDZ