Trapez prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Michal8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 9 lut 2009, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

Trapez prostokątny

Post autor: Michal8 »

Witam mam problem z zadaniem


1.W trapezie prostokątnym o polu \(\displaystyle{ 24cm^{2}}\) i kacie ostrym 45 stopni dłuższa przekątna tworzy z podstawami kąt \(\displaystyle{ \alpha,}\) taki ze \(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{1}{2}}\).Oblicz obwód tego trapezu.



Proszę o pomoc w tym zadaniu



Pozdrawiam


Poprawiłem zapis.
Rogal
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez prostokątny

Post autor: piasek101 »

Zatem :
- wysokość ma (x)

- dłuższa podstawa (2x)

- krótsza podstawa ma (x); bo wysokość i odcinek o jaki dłuższa podstawa przekracza krótszą
mają po (x).
ODPOWIEDZ