rownoleglobok
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 mar 2006, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Grecji:D
- Podziękował: 3 razy
rownoleglobok
jak obliczyc dlugosc krotszej przekatnej?
a dluzsza wysokosc to ta zaznaczona? (troche nieproporcjonalnie wyszlo )
czyli
sin30*=h/16
1/2=h/16
h=8
??
a ta krotsza przekatna to
sin60*=8/a
pierwiastek z 3/2 = 8/a
a=16/3 * pierwiastek z 3
dobrze ?
Ostatnio zmieniony 7 mar 2006, o 23:17 przez peraklos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 4 sty 2006, o 23:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
rownoleglobok
czy to przez przypadek nie jest równoległobok
twierdzenie cosinusów:
\(\displaystyle{ c^{2}=a^{2}+b^{2}-2abcos\alpha\\}\)
krótsza przekątna
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=256+100-32\frac{\frac{3}}{2}}\)
dłuższa przekątna
\(\displaystyle{ d_{2}^{2}=256+100+32cos60^{o}=356+64=400
d_{2}=20}\)
pozdrawiam ozon
twierdzenie cosinusów:
\(\displaystyle{ c^{2}=a^{2}+b^{2}-2abcos\alpha\\}\)
krótsza przekątna
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=256+100-32\frac{\frac{3}}{2}}\)
dłuższa przekątna
\(\displaystyle{ d_{2}^{2}=256+100+32cos60^{o}=356+64=400
d_{2}=20}\)
pozdrawiam ozon
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 mar 2006, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Grecji:D
- Podziękował: 3 razy
rownoleglobok
tak to rownoleglobok, roztargniony jestemozon pisze:czy to przez przypadek nie jest równoległobok
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=356-320\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
twierdzenie cosinusów:
\(\displaystyle{ c^{2}=a^{2}+b^{2}-2abcos\alpha\\}\)
krótsza przekątna
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=256+100-32\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=356-160\sqrt{3}}\)
Ale jak dalej to juz nie wiem?
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 4 sty 2006, o 23:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
rownoleglobok
oczywiscie
cos150°= -cos60°=-1/2
co daje nam w sumie
dłuższa przekątna
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=356-320(-cos60^{o})=356+160=516\\d_{1}=\sqrt{516}=2\sqrt{129}}\)
nara spadam do dziewczyny
cos150°= -cos60°=-1/2
co daje nam w sumie
dłuższa przekątna
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=356-320(-cos60^{o})=356+160=516\\d_{1}=\sqrt{516}=2\sqrt{129}}\)
nara spadam do dziewczyny