Obwód czworokata
Obwód czworokata
Obwod czworokata jest rowny 54 cm. W czworokat ten wpisano kolo o r =4cm. Oblicz pole tego czworokata
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 maja 2009, o 23:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 4 razy
Obwód czworokata
jako że koło ma promień r to krótszy bok będzie miał długość 2r = 8
2 * 8 = 16
54 - 16 = 38
38*2 = 19
bok a = 19cm
bok b = 8cm
pole = 19 * 8 = 152
(Błąd! Źle przeczytałem tam jest czworokąta na początku przeczytałem prostokąta )
2 * 8 = 16
54 - 16 = 38
38*2 = 19
bok a = 19cm
bok b = 8cm
pole = 19 * 8 = 152
(Błąd! Źle przeczytałem tam jest czworokąta na początku przeczytałem prostokąta )