Okrag i trapez
Okrag i trapez
Na okregu o r=5cm opisano trapez prostokatny, ktorego najkrotszy bok ma 7,5 cm Oblicz pole trapezu.
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Okrag i trapez
Najkrótszy bok to krótsza podstawa. Wysokość (tzn. ramię prostopadłe) wynosi 10 cm.
\(\displaystyle{ a}\)- dłuższa podstawa
\(\displaystyle{ c}\)- ramię (nie prostopadłe)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+7,5=c+10 \\ (a-7,5) ^{2}+10 ^{2}=c ^{2}\end{cases}}\)
I z tego układu wyliczymy sobie pozostałe boki. A majac je pole już jest łatwo policzyć.
\(\displaystyle{ a}\)- dłuższa podstawa
\(\displaystyle{ c}\)- ramię (nie prostopadłe)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+7,5=c+10 \\ (a-7,5) ^{2}+10 ^{2}=c ^{2}\end{cases}}\)
I z tego układu wyliczymy sobie pozostałe boki. A majac je pole już jest łatwo policzyć.