W prostokącie przekątne przecinają się pod kątem \(\displaystyle{ 60^{o}}\). Oblicz pole tego prostokąta, jeżeli jego krótszy bok ma długość 4cm.
#edit
chyba pomyliłem działy, więc jeśli to możliwe proszę o przeniesienie.
przekątne prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
przekątne prostokąta
Z zadania wynika, że przekatna ma długość 8 (trójkąty równoboczne). I dalej chciażby z Pitagorasa (b- dł.boku):\(\displaystyle{ b= \sqrt{8 ^{2}-4 ^{2} }=4 \sqrt{3} \Rightarrow P=16 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
przekątne prostokąta
jak zrobisz dobry rysunek to zobaczysz trójkąt równoboczny (krótszy bok i połowy przekątnych)
a pole ze ze wzorku \(\displaystyle{ P= \frac{d^2}{2}*sin \alpha}\)
\ albo jak wyzej z Pitagorasa, kto co lubi
a pole ze ze wzorku \(\displaystyle{ P= \frac{d^2}{2}*sin \alpha}\)
\ albo jak wyzej z Pitagorasa, kto co lubi