Treść
1. Na okręgu o promieniu 4 opisano trapez rownoramienny w ktorym miary katow przy podstawie maja po 30 stopni. Oblisz pole i obwod trapezu .
2. Pole powierzchni trapezu równoramiennego opisanego na okregu rowne jest S. Miara kąta ostrego trapezu wynosi 30 stopni. Oblicz długość raminia trapezu.
Z góry dzieki :>
4kąt opisany na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 3 razy
4kąt opisany na okręgu
1. ramiona mają po 32, podstawa \(\displaystyle{ a=16+8\sqrt{3}}\), \(\displaystyle{ b=16-8\sqrt{3}}\)
Czyli P=128, Ob= 64
2. \(\displaystyle{ x=\sqrt{2S}}\)
Czyli P=128, Ob= 64
2. \(\displaystyle{ x=\sqrt{2S}}\)
Ostatnio zmieniony 25 maja 2009, o 21:12 przez chceBYCpro, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 3 razy