Romb - oblicz obwód.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Romb - oblicz obwód.

Post autor: Quaerens »

Pole rombu ABCD jest równe \(\displaystyle{ 20cm^{2}}\). Wiedząc, że A=(1,1), C=(3,5), oblicz obwód rombu.

No i z tego co mam to chyba na razie możemy wyliczyć tylko długość przekątnej AC?

\(\displaystyle{ |AC|= \sqrt{(1-5)^{2}+(1-3)^{2}}}\)????
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Romb - oblicz obwód.

Post autor: Justka »

Tak obliczasz długośc przekatnej |AC|, nastepnie korzystając z podanego pola szukasz dł. przekatnej BD \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}|AC||BD| \Rightarrow |BD|=\frac{2P}{|AC|}}\).

Długość boku \(\displaystyle{ a=\sqrt{(\frac{1}{2}|AC|)^2+(\frac{1}{2}|BD|)^2}}\).

Obwód wiadomo
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Romb - oblicz obwód.

Post autor: Quaerens »

W moim pierwszym poście pod pierwiastkiem wychodzi 6.. Dobrze?
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Romb - oblicz obwód.

Post autor: Justka »

nie bardzo...
\(\displaystyle{ \sqrt{(1-5)^2+(1-3)^2}=\sqrt{16+4}=2\sqrt{5}}\)
ODPOWIEDZ