Dla jakiej wartości parametru m podane równanie opisuje okrąg?
\(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2} -4+m ^{2} =0}\)
parametr i okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
parametr i okrąg
\(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2} -4+m ^{2} =0}\)mycha-mycha1 pisze:Dla jakiej wartości parametru m podane równanie opisuje okrąg?
\(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2} -4+m ^{2} =0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}= 4-m ^{2}}\)
bedzie to okręg gdy promien bedzie >0 zatem \(\displaystyle{ 4-m ^{2}>0}\)
czyli \(\displaystyle{ m ^{2}<4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 20:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NiuSoncz
- Pomógł: 1 raz
parametr i okrąg
\(\displaystyle{ -(-4+m^{2})>0}\)
\(\displaystyle{ 4-m^{2}>0}\)
\(\displaystyle{ m^{2}<4}\)
\(\displaystyle{ \hbox{m}<2}\)
\(\displaystyle{ m \in (-2;2)}\)
\(\displaystyle{ 4-m^{2}>0}\)
\(\displaystyle{ m^{2}<4}\)
\(\displaystyle{ \hbox{m}<2}\)
\(\displaystyle{ m \in (-2;2)}\)