Witam
Mam problem z poniższym zadaniem:
1. Pewne dwa wielokąty są podobne.
Wiadomo, że jeden z nich ma pole 2 razy większe, a obwód o 10 razy większy od drugiego wielokąta. Znajdź obwody tych wielokątów.
Podobieństwo figur
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 20:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NiuSoncz
- Pomógł: 1 raz
Podobieństwo figur
Prawdopodobnie miałeś na myśli "obwód o 10 większy..." Jeśli tak, to:
\(\displaystyle{ P_{1} =2P_{2}}\)
\(\displaystyle{ k^{2}= \frac{P_{1}}{P_{2}}}\)
\(\displaystyle{ k^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ k= \sqrt{2}}\)
k to skala prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ k= \frac{O_{1}}{O_{2}}= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{O_{1}}{O_{2}}= \sqrt{2} \\ O_{1}=O_{2}+10 \end{cases}}\)
Odp. \(\displaystyle{ O_{1}=10(2+ \sqrt{2} )}\) \(\displaystyle{ O_{2}=10( \sqrt{2}+1)}\)
\(\displaystyle{ P_{1} =2P_{2}}\)
\(\displaystyle{ k^{2}= \frac{P_{1}}{P_{2}}}\)
\(\displaystyle{ k^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ k= \sqrt{2}}\)
k to skala prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ k= \frac{O_{1}}{O_{2}}= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{O_{1}}{O_{2}}= \sqrt{2} \\ O_{1}=O_{2}+10 \end{cases}}\)
Odp. \(\displaystyle{ O_{1}=10(2+ \sqrt{2} )}\) \(\displaystyle{ O_{2}=10( \sqrt{2}+1)}\)
Podobieństwo figur
można prosić o wyjaśnienie tego zadania bo musze je także zrobić aby zaliczyć matematyke na 2 ale nie potrafie go zrobic a pani z matematyki mi powiedziala ze zeby dostać dwójke na koniec roku to musze je zrobic i omówic jak je zrobiłem z góry dzięki ;d