Witam,
mam za zadanie udowodnic w dowolnym trapezie ABCD,(Oznaczenie od lewej, przeciwnie do kierunku ruchu zagara. )
w ktorym narysowano przekatne (punkt przeciecia przekatnych S) ze pole trojkata
\(\displaystyle{ ASD = \sqrt{P_1*P_2}}\) gdzie \(\displaystyle{ P_1}\) i \(\displaystyle{ P_2}\) to pola trójkątów \(\displaystyle{ ASB}\)i \(\displaystyle{ DSC}\)
(to te trojkąty przy dolnej i górnej podstawie)
Mam jeszcze zapis ze Pole \(\displaystyle{ ABCD = (\sqrt{P_1} +\ \sqrt{P_2}) ^{2}}\).
Prosze o pomoc
udowodnij-z polami w trapezie
udowodnij-z polami w trapezie
Ostatnio zmieniony 25 maja 2009, o 17:26 przez Siopa, łącznie zmieniany 2 razy.