mam obliczyc zadanie i nie wiem jak je zrobic. mam dane podstawa(średnica) ma 12 cm a kąt wynosi 60 stopni prosze o szybka odpowiedz.
dane podstawa 12cm
kąt 60 stopni
pole trapezu w okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 14:57
- Płeć: Mężczyzna
pole trapezu w okręgu
Ostatnio zmieniony 25 maja 2009, o 18:34 przez zwierzak77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 3 razy
pole trapezu w okręgu
jaki kąt?
odp: a=6, b=12, h=\(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\) P=\(\displaystyle{ 9 \sqrt{3}}\)
to przy założeniu, że kąt jest przy średnicy, jeszcze raz przeliczę na wypadek błędu rachunkowego
odp: a=6, b=12, h=\(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\) P=\(\displaystyle{ 9 \sqrt{3}}\)
to przy założeniu, że kąt jest przy średnicy, jeszcze raz przeliczę na wypadek błędu rachunkowego
Ostatnio zmieniony 25 maja 2009, o 15:54 przez chceBYCpro, łącznie zmieniany 3 razy.
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
pole trapezu w okręgu
Dodatkowo, wzięło się to z tego, że jak narysujesz sobie ten trapez i koło oraz poprowadzisz promienie do końca ramion, powstaną ci 3 trójkąty równoboczne o boku 6.chceBYCpro pisze:jaki kąt?
odp: a=6, b=12, h=\(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\) P=\(\displaystyle{ 9 \sqrt{3}}\)
to przy założeniu, że kąt jest przy średnicy, jeszcze raz przeliczę na wypadek błędu rachunkowego