miary kątów, wycinek koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
owenidas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 23 maja 2009, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

miary kątów, wycinek koła

Post autor: owenidas »

1.Oblicz miary kątów \(\displaystyle{ \alpha}\) i beta


2.Oblicz pole zaznaczonego wycinka kola:
Tomcat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 62 razy

miary kątów, wycinek koła

Post autor: Tomcat »

1)
\(\displaystyle{ \alpha=180^o - (70^o \cdot 2)=40^o \\
\beta=\frac{1}{2}\alpha=20^o}\)


2)
\(\displaystyle{ \alpha=180^o-45^o=135^o \\
P_w=\frac{135}{360} \pi R^2=13\frac{\pi}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2009, o 15:02 przez Tomcat, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

miary kątów, wycinek koła

Post autor: Quaerens »

2.

\(\displaystyle{ \frac{135}{360} \cdot 3,14 \cdot 6^{2} = 13,5\pi}\)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2009, o 15:04 przez Quaerens, łącznie zmieniany 1 raz.
owenidas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 23 maja 2009, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

miary kątów, wycinek koła

Post autor: owenidas »

dlaczego wlasnie tak?
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

miary kątów, wycinek koła

Post autor: Quaerens »

Ale co?
Tomcat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 62 razy

miary kątów, wycinek koła

Post autor: Tomcat »

damianplflow, nie do końca dobre te Twoje rozumowanie. Skoro mamy deltoid to kąt środkowy który tworz ten łuk jest taki jaki zapisałem, a potem do wzoru.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

miary kątów, wycinek koła

Post autor: Quaerens »

Tomcat pisze:damianplflow, nie do końca dobre te Twoje rozumowanie. Skoro mamy deltoid to kąt środkowy który tworz ten łuk jest taki jaki zapisałem, a potem do wzoru.
Za szybko robiłem. Pozdrawiam!
owenidas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 23 maja 2009, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

miary kątów, wycinek koła

Post autor: owenidas »

jakim sposobem wyszlo 13,5?
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

miary kątów, wycinek koła

Post autor: Quaerens »

wzór to:

\(\displaystyle{ \frac{x}{360} \cdot \pi r^{2}}\)

Nasze x to:

\(\displaystyle{ 180-45=135}\)-- 24 maja 2009, 17:29 --a r=6
ODPOWIEDZ