Na rysunku obok punkt O jest środkiem okregu. Korzystając z tablic, podaj przyblizone wartości funkcji trygonometrycznych kątów \(\displaystyle{ \alpha i \beta}\), jeśli \(\displaystyle{ sin\gamma=0,8}\)
Wyznaczenie wartości funkcji trygonometrycznych
- Psycho
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 68 razy
Wyznaczenie wartości funkcji trygonometrycznych
Korzystając z tablic wyznaczasz wartość kąta \(\displaystyle{ \gamma}\). Wtedy tam gdzie masz kąty \(\displaystyle{ \gamma}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\) jest trójkąt równoramienny ( ramiona mają długość promienia ) i dlatego możesz znaleźć wartość kąta \(\displaystyle{ \alpha}\). Aby obliczyć \(\displaystyle{ \beta}\) zauważ, że jest on oparty na tym samym łuku co \(\displaystyle{ \alpha}\), a \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem środkowym.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 paź 2012, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
Wyznaczenie wartości funkcji trygonometrycznych
Witam !
Mam ogólne pytanie teoretyczne do tego zadania : czy funkcje trygonometryczne mogą dotyczyć trójkąta innego niż prostokątny ?
Wg wikipedii f. trygonometryczne to "funkcje matematyczne wyrażające między innymi stosunki między długościami boków trójkąta prostokątnego względem miar jego kątów wewnętrznych". Również w każdej książce jaką mam f.tryg. są definiowane na trójkącie prostokątnym. Jak to możliwe że zadanie dotyczy trójkąta nieprostokątnego? Pierwszy raz spotykam się tutaj z przypadkiem że f. tryg. dotyczą trójkąta innego niż prostokątny dlatego jestem bardzo zdziwiony. W zadaniu tym rozpatrywany trójkąt z kątami \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma}\) ma następujące miary kątów : \(\displaystyle{ 54^{o} ,54^{o} ,72^{o}}\)
Mam ogólne pytanie teoretyczne do tego zadania : czy funkcje trygonometryczne mogą dotyczyć trójkąta innego niż prostokątny ?
Wg wikipedii f. trygonometryczne to "funkcje matematyczne wyrażające między innymi stosunki między długościami boków trójkąta prostokątnego względem miar jego kątów wewnętrznych". Również w każdej książce jaką mam f.tryg. są definiowane na trójkącie prostokątnym. Jak to możliwe że zadanie dotyczy trójkąta nieprostokątnego? Pierwszy raz spotykam się tutaj z przypadkiem że f. tryg. dotyczą trójkąta innego niż prostokątny dlatego jestem bardzo zdziwiony. W zadaniu tym rozpatrywany trójkąt z kątami \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma}\) ma następujące miary kątów : \(\displaystyle{ 54^{o} ,54^{o} ,72^{o}}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Wyznaczenie wartości funkcji trygonometrycznych
Funkcje trygonometryczne można wykorzystać i wyznaczyć za pomocąmiędzy innymi twierdzenia sinusów i cosinusów. Dany kąt ma stały sinus, cosinus itd. Nie dotyczy to więc tyko trójkątów prostokątnych.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!