1) W romb o boku długości 4 cm i kącie ostrym 30stopni wpisano koło. Oblicz pole tego koła.
2) W romb o kącie ostrym 60stopni wpisano okrąg o promienu 3 cm. Oblicz pole rombu.
Bardzo bym prosił o dokładne rozpisanie tych zadań
Pole rombu wpisanego w okrąg
- $OPRANO
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 19 maja 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
Pole rombu wpisanego w okrąg
co do zadania pierwszego to jest ono proste
pole rombu to P= sin \(\displaystyle{ \alpha * a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) = 30 stopni a = 4 czyli pole wynosi P = 8 cm^2
rzutuje promien na dwa boki zauwazamy ze suma dwoch promieni jest równa wysokosci
2r = h
pole rombu to P = a h
8 = 4 h
h=2
czyli r=1 cz
wiec pole koła wynosi \(\displaystyle{ pi}\)-- 23 maja 2009, o 17:04 --co do drugiego to podobnie
wiemy ze h=2r
czyli \(\displaystyle{ sin \alpha * a ^{2}= a *h}\)
podstawiamy dane i a wychodzi a= 4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
czyli pole ze wzoru z sinusem p=24\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
pole rombu to P= sin \(\displaystyle{ \alpha * a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) = 30 stopni a = 4 czyli pole wynosi P = 8 cm^2
rzutuje promien na dwa boki zauwazamy ze suma dwoch promieni jest równa wysokosci
2r = h
pole rombu to P = a h
8 = 4 h
h=2
czyli r=1 cz
wiec pole koła wynosi \(\displaystyle{ pi}\)-- 23 maja 2009, o 17:04 --co do drugiego to podobnie
wiemy ze h=2r
czyli \(\displaystyle{ sin \alpha * a ^{2}= a *h}\)
podstawiamy dane i a wychodzi a= 4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
czyli pole ze wzoru z sinusem p=24\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)