1) oblicz pole koła opisanego na prostokacie o bokach długości 8cm i 12 cm
2) Prostokąt wpisany jest w okrąg o promieniu R=5, stosunek długości jego boków jest równy 3:4. Oblicz pole tego prostokąta.
Bardzo bym prosił o dokładne rozpisanie tych zadań
Koło i prostokąt, obliczanie pól.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Koło i prostokąt, obliczanie pól.
1. Policz przeciwprostokątną
promień koła to połowa przeciwprostokątnej.
policz pole koła
2.
Policz boki
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=10^2 \\ \frac{a}{b}= \frac{3}{4} \end{cases}}\)
policz pole
promień koła to połowa przeciwprostokątnej.
policz pole koła
2.
Policz boki
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=10^2 \\ \frac{a}{b}= \frac{3}{4} \end{cases}}\)
policz pole