Trapez i prosta przechodząca przez boki nierównoległe.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kamil_dobry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 28 paź 2007, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 50 razy

Trapez i prosta przechodząca przez boki nierównoległe.

Post autor: Kamil_dobry »

W trapezie ABCD o podstawach a i b, poprowadzono prostą równoległą do podstaw i przechodzącą przez:
a) środek K boku BC. Obliczyć długość odcinka tej prostej o końcach leżących na bokach nierównoległych
b) punkt przecięcia przekątnych i przecinającą boki nierównoległe trapezu w punktach E i F. Obliczyć długość odcnika EF.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Trapez i prosta przechodząca przez boki nierównoległe.

Post autor: Adifek »

a) To jest fajne twierdzenie. Dodajmy jedynie, że prosta ta przetnie przez bok AD w punkcie L, żebyś to sobie mógł ładnie wyobrazić. h to wysokość trapezu

\(\displaystyle{ \frac{|AB|+|KL|}{2} \cdot \frac{h}{2} + \frac{|KL|+|CD|}{2} \cdot \frac{h}{2} = \frac{|AB|+|CD|}{2} \cdot h}\)
I wychodzi:
\(\displaystyle{ |KL|= \frac{|AB|+|CD|}{2}}\)-- 23 maja 2009, 15:25 --b) Pokombinowałem chwilę i wymyśliłem
Wyobraź sobie, że punkt przecięcia przekątnych dzieli wysokość h na 2 odcinki: x i y. Z mojego lenistwa i dla uproszczenia zamienię oznaczenia: |AB|=a, |CD|=b, |EF|=c
Zatem:
\(\displaystyle{ h=x+y}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+c}{2} \cdot x+ \frac{b+c}{2} \cdot y= \frac{a+b}{2} \cdot (x+y)}\)
Mnożymy przez 2, wymnażamy nawiasy, grupujemy sobie i wychodzi:
\(\displaystyle{ cx+cy=ax-ax+by-by+ay+bx}\)
\(\displaystyle{ c(x+y)=ay+bx}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{ay+bx}{x+y}}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{ay+bx}{h}}\)
Kamil_dobry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 28 paź 2007, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 50 razy

Trapez i prosta przechodząca przez boki nierównoległe.

Post autor: Kamil_dobry »

Wielkie, dzięki, jakoś nie wpadłem na pomysł porównywania pól ;]
ODPOWIEDZ