Pole trójkąta. i inne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
chitka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 15:07
Płeć: Kobieta

Pole trójkąta. i inne

Post autor: chitka »

Na trójkącie ABC, w którym |AC| =|BC|, opisano okrąg o środku O i promieniu R=20cm. Wiedząc, że| kąt AOB|=120stopni , oblicz pole trójkąta ABC oraz długosc promienia okregu wpisanego w ten trójkąt. Rozważ dwa przypadki.
?odzianin

Pole trójkąta. i inne

Post autor: ?odzianin »

Nie ma nad czym się zastanawiać, narysuj to sobie. Trójkąt ABO będzie równoramienny. Jak podzielisz go na pół, to otrymasz dwa trójkąty równoboczne. Wtedy liczysz wysokość trójkąta ABO opuszczoną na podstawę AB, dodajesz do 20 i masz wysokość trójkąta ABC. Znowu z trójkątów równobocznych liczysz podstawę, więc możesz policzyć pole. Z twierdzenia Pitagorasa znajdujesz długości pozostałych boków, a ze wzoru na pole \(\displaystyle{ P=\frac{a+b+c}{2} \cdot r}\) liczysz promień okręgu wpisanego.
tomt3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 19:13
Płeć: Mężczyzna

Pole trójkąta. i inne

Post autor: tomt3 »

Zauważ że kąt ACB jest oparty na tym samym łuku co AOB. Z tego wynika że ACB jest 2 razy mniejszy. Dochodzimy do wniosku iż trójkąt ABC jest równoboczny. Dany mamy promień więc można obliczyć dł. boku tego trójkąta z tw. sin 2R= asin Gdy mamy bok już łato obliczyć pole trójkąta. Aby obliczyć dł. promienia wpisanego należy posłużyć się wzorem P=pr
Ostatnio zmieniony 24 maja 2009, o 01:45 przez tomt3, łącznie zmieniany 1 raz.
?odzianin

Pole trójkąta. i inne

Post autor: ?odzianin »

Drugi przypadek bąedzie, gdy O znajdzie się poza trójkątem. Rozwiązujesz analogicznie.
ODPOWIEDZ