Pole, obwód, przekątne figur
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Pole, obwód, przekątne figur
Proszę o pomoc i wytlumaczenie jak rozwiazac te i podobnego typu zadania:
1. Oblicz pola i obwody figur:
a) kwadrat o przekątnej 4
b) trapez prostokatny o bokach 4,6,8
c) prostokat o przekatnej 6 i kacie 30 stopni
2.Suma miar katow wewnetrznych pewnego wielokata wynosi 900 stopni. Ile przekatnych ma ten wielokat?
1. Oblicz pola i obwody figur:
a) kwadrat o przekątnej 4
b) trapez prostokatny o bokach 4,6,8
c) prostokat o przekatnej 6 i kacie 30 stopni
2.Suma miar katow wewnetrznych pewnego wielokata wynosi 900 stopni. Ile przekatnych ma ten wielokat?
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Pole, obwód, przekątne figur
1.
a. Przekątna kwadratu jest długości \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\), gdzie a to bok.
Istnieje także wzór na pole kwadratu, z przekątną: \(\displaystyle{ \frac{e^2}{2}}\), gdzie e to przekątna.
b. Z tw. Pitagorasa trzeba obliczyć wysokość, potem podstawić do wzoru na pole.
c. Korzystamy z zależności: [link, ciach!] i liczymy a oraz b.
2.
Korzystamy z dwóch wzorów:
wzór na sumę kątów w wielokącie o n-bokach \(\displaystyle{ (n - 2) * 180}\)
wzór na sumę przekątnych w wielokącie o n-bokach \(\displaystyle{ \frac{1}{2} * n * (n - 3)}\)
a. Przekątna kwadratu jest długości \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\), gdzie a to bok.
Istnieje także wzór na pole kwadratu, z przekątną: \(\displaystyle{ \frac{e^2}{2}}\), gdzie e to przekątna.
b. Z tw. Pitagorasa trzeba obliczyć wysokość, potem podstawić do wzoru na pole.
c. Korzystamy z zależności: [link, ciach!] i liczymy a oraz b.
2.
Korzystamy z dwóch wzorów:
wzór na sumę kątów w wielokącie o n-bokach \(\displaystyle{ (n - 2) * 180}\)
wzór na sumę przekątnych w wielokącie o n-bokach \(\displaystyle{ \frac{1}{2} * n * (n - 3)}\)
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, o 18:34 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamieszczenie linka do strony konkurencyjnej.
Powód: Zamieszczenie linka do strony konkurencyjnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Pole, obwód, przekątne figur
Dziekuje za wytlumaczenie 1 zadania. Moglbym prosic o rozwiazanie 2 zadania, poniewaz nie wiem jak je wykonac?
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Pole, obwód, przekątne figur
900 = \(\displaystyle{ (n - 2) * 180}\)
n = 7
Czyli jest to siedmiokąt .
Podstawiamy n do drugiego wzoru na ilość przekątnych.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} * 7 * (7 - 3) = 14}\)
n = 7
Czyli jest to siedmiokąt .
Podstawiamy n do drugiego wzoru na ilość przekątnych.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} * 7 * (7 - 3) = 14}\)
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Pole, obwód, przekątne figur
Mamy wzór (już znany) na sumę kątów w n-kącie:
\(\displaystyle{ x = (n - 2) * 180}\), gdzie x = suma boków, n = ilość boków.
Podstawiasz do wzoru dane, że x = 900.
\(\displaystyle{ 900 = (n - 2) * 180 \\ 5 = n - 2 \\ n = 7}\)
Jest to wielokąt.
Drugi wzór też wystarczy znaleźć.
\(\displaystyle{ x = (n - 2) * 180}\), gdzie x = suma boków, n = ilość boków.
Podstawiasz do wzoru dane, że x = 900.
\(\displaystyle{ 900 = (n - 2) * 180 \\ 5 = n - 2 \\ n = 7}\)
Jest to wielokąt.
Drugi wzór też wystarczy znaleźć.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Pole, obwód, przekątne figur
Czy dobrze zrobilem 1. zadanie:
a)
d=4
a\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)=4/:\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
a=4/ \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)* \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)/\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)= 4\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)/2
a=2\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
ob=4*2\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)= 8\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
P= a kwadrat = 4*2=8cm
b) a kwadrat + b kwadrat = c kwadrat
6 kwadrat + 8 kwadrat = c kwadrat
36+64=100=c kwadrat
c kwadrat=100
c=10
P=a+b/2*h
P=6+8/2*10=70cm
c)
sin30=\(\displaystyle{ \frac{b}{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)=\(\displaystyle{ \frac{b}{6}}\)/*6
frac{6}{2} =b
b=3
cos30=\(\displaystyle{ \frac{a}{6}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)/2=\(\displaystyle{ \frac{a}{6}}\)/*6
6\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)/2=a
a=3\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
a)
d=4
a\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)=4/:\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
a=4/ \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)* \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)/\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)= 4\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)/2
a=2\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
ob=4*2\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)= 8\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
P= a kwadrat = 4*2=8cm
b) a kwadrat + b kwadrat = c kwadrat
6 kwadrat + 8 kwadrat = c kwadrat
36+64=100=c kwadrat
c kwadrat=100
c=10
P=a+b/2*h
P=6+8/2*10=70cm
c)
sin30=\(\displaystyle{ \frac{b}{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)=\(\displaystyle{ \frac{b}{6}}\)/*6
frac{6}{2} =b
b=3
cos30=\(\displaystyle{ \frac{a}{6}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)/2=\(\displaystyle{ \frac{a}{6}}\)/*6
6\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)/2=a
a=3\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Pole, obwód, przekątne figur
Pole i obwód jest dobrze.owenidas pisze:Czy dobrze zrobilem 1. zadanie:
a) ob=4*2\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)= 8\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
P= a kwadrat = 4*2=8cm
Cały podpunkt źle.owenidas pisze: b) a kwadrat + b kwadrat = c kwadrat
6 kwadrat + 8 kwadrat = c kwadrat
36+64=100=c kwadrat
c kwadrat=100
c=10
P=a+b/2*h
P=6+8/2*10=70cm
Boki obliczone dobrzeowenidas pisze: c)
b=3
a=3\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
I poczytaj trochę o LaTeX-ie.
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Pole, obwód, przekątne figur
W drugim podpunkcie wysokość tego trapezu policz z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h^2+2^2=4^2}\)
Dalej już łatwo.
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ h^2+2^2=4^2}\)
Dalej już łatwo.
Pozdrawiam
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Pole, obwód, przekątne figur
Dokładnie tak. Nie zdążyłem napisać :plukki_173 pisze:W drugim podpunkcie wysokość tego trapezu policz z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h^2+2^2=4^2}\)
Dalej już łatwo.
Pozdrawiam