trapez - pole i obwód cz.2

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rafklu77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 maja 2009, o 11:17
Płeć: Mężczyzna

trapez - pole i obwód cz.2

Post autor: rafklu77 »

1) na kręgu o promieniu r=4cm opisano trapez ktorego ramiona maja dlugosc 6cm i 8cm. oblicz obwod i pole tego trapzeu.
2) Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu o promieniu r=2, jesli jedna z podstaw jest o 6 cm dłuzsza od drugiej.
Bardzo bym prosił o dokładne rozpisanie tych zadań
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

trapez - pole i obwód cz.2

Post autor: Adifek »

1)
h-wysokość trapezu
r-promień okręgi wpisanego w trapez
x,y-podstawy trapezu
O-obwód trapezu
P-pole trapezu
\(\displaystyle{ h=2r=8cm}\)
Chyba dane są złe
\(\displaystyle{ x+y=8+6}\)
\(\displaystyle{ x+y=14}\)
\(\displaystyle{ O=14+x+y=2 \cdot 14=28cm}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{x+y}{2} \cdot 8=56cm^{2}}\)-- 23 maja 2009, 14:00 --2)
x-krótsza podstawa
x+6-druga podstawa
a-ramiona boczne
r-promień okręgu
h-wysokość trapezu
O-obwód trapezu
P-pole trapezu
\(\displaystyle{ h=2r=4}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=3^{2}+4^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ x+x+6=5+5}\)
\(\displaystyle{ 2x+6=10}\)
\(\displaystyle{ 2x=4}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ O=2 \cdot 5+10=20}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{10}{2} \cdot 4=20}\)

Najważniejszym w tych zadaniach jest znajomość twierdzenia, które mówi, że aby dało się opisać czworokąt na kole, to sumy jego przeciwległych boków muszą być równe.
a+c=b+d
ODPOWIEDZ